Att simma för mer än träning
Simkunnighet eller simträning för motion, tävling eller fritidssysselsättning?
Rörelsenedsättning, synskador, utvecklingsstörning, diagnoser inom Autismspektrummet, Downs syndrom, svårt med impulskontroll eller har svårt ta instruktioner i stor grupp? Vi kan väl säga att alla som känner sig hemma här, är välkomna – du behöver inte diagnoser eller expertutlåtanden. Men om du vill TÄVLA så är det viktigt att vi kollar upp diagnoser, för inom Svensk Parasport gäller andra regler.
Jag har mött många olika parasimmare i vattnet under min tid som Parasimansvarig på Möndals Allmänna Simsällskap under parollen att simma utifrån sina förutsättningar – allt från att lära ut simkunnighet till att coacha mästerskapssimmare. Det har lärt mig att leta efter flytläge, tyngdpunkter, balanser, alternativa tekniker … att ställa krav och att envist kämpa i mål.
Att hitta sin kropp i vattnet, att finna en fritidsysselsättning, att tävla utifrån sina villkor … jag överlåter till en förälder att sätta ord på betydelsen: ”Så många barn inom parasimning som du har coachat och fått att älska simning och vatten – vi saknar dej!”
Jag säger INTE att alla ska vattenträna eller simma – det är mycket viktigt att du rådfrågar din läkare och/eller sjukgymnast. Var nogsam att diskutera HUR du ska vattenträna. Man säger ju att simning är bra, men det är en floskel. ALL simning är inte bra, man kan få ont i nacke, skuldor om man använder fel teknik eller så övertränar man för att man i vattnet blir mer rörlig och får ont dagen efter – så var försiktig när du tränar.
Å andra sidan har jag simmare som kommit med en miljon flythjälpmedel och två ledsagare i vattnet och som experter aldrig trott skulle klara sig utan … men tji fick dem, hen flöt så njutbart och tog sig fram försiktigt med armarna – visserligen med ledsagare livsviktigt i närheten, men vad gör väl det.
Här koppas jag kunna finnas som coach med teknik, lugn och pepp
Jag möter många som trots funktionsnedsättning vill simma som alla andra, bemötas som alla andra och ställas inför krav som alla andra. Som beteendevetare lägger jag vikt vid våra möten – inte endast på simmet – utan jag försöker hitta DIG i vattnet och följa hur du utvecklas som människa när du blir starkare både fysiskt, mentalt och som simmare. Mina specialpedagogiska erfarenheter ligger som grund för hur jag bemöter dig som har behov av strukturer eller alternativa förklaringsmodeller. Vid behov samarbetar jag med föräldrar för bästa resultat.
Total Immersion – en simmetod som inspirerar till alternativa tekniker
Här hittar jag inspiration för skonsam och effektiv teknik för såväl simsätt som balans, coreträning och rotationer. Detta är både en metod och filosofi kring simning och jag återkommer ofta till detta i min pedagogik: Don´t chase speed – let speed come to you. Det handlar om att arbeta utifrån vattnets egenskaper, teama med vattnet, hitta lugnet, sjunka in i sigsjälv och omprogrammera hjärnan till ett positivt simsällskap.
Jag har lagt till KÄNSLAN i fokus: vattenkänsla, kroppskännedom och vad som händer inom sig när man simmar. Får man till detta så blir simmet helt annorlunda, ja en skön terapeutisk känsla. För mej som slutat jaga sekunder, så är min motivation istället att simma med skonsam och effektiv teknik så att jag kan simma livet ut. Simpassets syfte blir då både träning OCH mindfulness OCH att söka korrekta rörelsemönster – en djupare mening än att endast träna för träning.
Hur är simtekniken?
Alla har vi olika kroppar och simbakgrund, så alla ska inte simma likadant. Det är viktigt komma ihåg. Gemensamt är att hitta simförståelsen och känslan så att man själv kan börja variera sin teknik, balansera och hitta olika farter. Vid funktionsnedsättning gäller det hitta kompensatoriska rörelser, samtidigt som man vill träna upp den nedsatta delen. Det är viktigt att du tränar upp din sensoriska medvetenhet och känner din kropp i vattnet.
Jag ser fram emot att delta i referensgruppen för att utveckla en internationell metod – Nelms Method som baseras på Brainswim/Gilla vatten – som använder vatten som ett terapeutiskt verktyg för att öka rörelseförmåga och sensorisk medvetenhet i vattnet för personer som har förvärvad eller medfödd funktionsnedsättning samt inom Autismspektrumsyndrom. I gruppen ingår även sjukgymnaster, ledsagare och skadade och målet är även att effekten ska uppnås på land.
Jag är alltså försiktig och söker alltid kunskaper och inspirationer från olika håll, så du kan lita på att jag inte hittar på konstigheter.
Du är experten
Alla simsätt och balansövningar provar vi, beroende på din målsättning och dina förutsättningar – och vill du simma snabbt så tittar vi på det. Det ska inte göra ont på fel sätt, men träningsvärk är bra för då har vi ju hittat tex nya muskler, bättre balans eller ökad rörlighet – så här måste man vara klok och jobba TILLSAMMANS, för det är ju DU som är expert på din kropp (ihop med din förälder/läkare/sjukgymnast) – jag jobbar bara med simmet.
Vill du veta mer?
- Vattenrädd/simskola/fobi: Läs mer här
- Söker du enstaka PT: Läs mer här
- Söker du PT Paket inkl Coaching via mejl: Läs mer här
- Vill du skapa egen grupp: Läs mer här
- Eller simma i mina befintliga grupper: Läs mer här
- Inspirationspass: Läs mer här
- Företag/Förening/Kommun: Läs mer här
- Mina speciella Nischer: Läs mer här
- 65+/Remiss/FaR etc: Läs mer här
/E